четвер, 21 березня 2019 р.

Старокостянтинівщина. Роки війни - століття пам'яті


День краєзнавства
     В умовах, коли Україна протистоїть російській агресії, ми все частіше згадуємо тих, хто віддав своє життя за щасливу долю прийдешніх поколінь. Історія життя наших батьків, дідів і прадідів у ХХ столітті тому приклад.
      Наша країна є свідком багатьох кровопролитних війн і битв, які відбувались на її території
      До 75-річчя визволення Старокостянтинівщини від німецько-фашистських загарбників бібліотекою проведено День краєзнавства. Напередодні організовано книжково-ілюстративну виставку:"Подвиг. Пам'ять. Життя". Біля якої бібліотекар провела огляд літератури, матеріалів представлених на виставці; ознайомила присутніх з книгами: "Проскурівсько-Чернівецька операція - видатна подія Другої світової війни"( "Курська дуга на Поділлі" 1944)" Книга Пам'яті України"(Хмельницька область); Ліщук Дмитро"Старокостянтинівський край у вирі Другої світової війни 1939-1945рр"; папки газетно-журнальних матеріалів.
     З 5 по 10 березня 1944р. звільнені села Старокостянтинівського і Остропільського районів. Переглядаючи спогади воїнів-ветеранів, стає зрозумілим, яких нелюдських зусиль коштувало визволення. "...4 березня 1944р. розпочалась Проскурівсько-Чернівецька наступальна операція військ 1-го Українського фронту. Розпочинаючи наступ з півночі Хмельницької області, тобто з Шепетівки, Полонного, Грицева в загальному напрямку на Старокостянтинів, Проскурів, бійці 1-ї гвардійської армії з іншими частинами прорвали оборону противника. У журналі бойових дій 1-ї гвардійської армії записано: " Армія до 18.00 ,7 березня оволоділа Красносілкою, Сахнівцями, Свинною(Веснянка) ...і т.д." Про це говорилось в  Історичному екскурсі: "Звеличуємо подвиг визволителів".
     В Інформаційному повідомленні: " У нашій пам'яті - світлі імена" присутні ознайомились з списком воїнів-визволителів села Свинна(Веснянка), а також з списком воїнів - односельчан, які не повернулись з полів війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар