середу, 11 вересня 2019 р.

Мандрівка в світ Івана Котляревського

Літературне повідомлення
( до 250-річчя від дня народження0
      10 вересня письменнику, поету, драматургу, засновнику нової української літератури, громадському діячу Івану Петровичу Котляревському виповнюється 250 років. Його поема "Енеїда"(1798р.) стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. Котляревський зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови. В умовах занепаду всіх різновидів староукраїнської писемної мови, поема "Енеїда", п'єси "Наталка-Полтавка" і "Москаль-чарівник", написані на основі живого усного мовлення народу, започаткували новий етап формування української літературної мови.
      З нагоди ювілею письменника пропонуємо звернутися до спадку, який залишив по собі веселий полтавський мудрець.

Я син свого часу
( до 125-річчя від дня народження)

        10 вересня 125 років із дня народження великого українського письменника та кінорежисера Олександра Довженка, автора кіноповістей "Україна у вогні", "Зачарована Десна"...
         Найвлучніше про нього сказав Чарлі Чаплін, мовляв слов'янський кінематограф дав світові лише одного режисера - і це Довженко. У 1958 році кінокритики внесли кінострічку Довженка "Земля" до списку 12 найкращих фільмів в історії кіно. Натомість в українському прокаті "Земля" протрималась трохи більше тижня, була жорстоко розкритикована через натуралізм та сільські пейзажі і заборонена на 30 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар