середу, 22 лютого 2017 р.

Той, хто прославив чорнії очі

         
           2 лютого 1812року , народився відомий український письменник, байкар і поет Євген Гребінка.
           Євген Гребінка прожив лише 36 років, але за свій короткий вік встиг видати  першу в нашій  історії антологію української літератури, перекласти українською пушкінську "Полтаву", написати романи "Чайковський", "Доктор", якими зачитувалися його сучасники, і кілька десятків "пречудових", за словами Івана Франка, байок. Та головне -  завдяки Гребінці у світовій культурі з'явилися Тарас Шевченко з "Кобзарем" І чи не найвідоміший у світі романс "Очи черные".
           "Уже я так думаю, що нема на світі кращого місця, як Полтавська губернія. І степи, і ліси, і сади, і байраки, і щуки, і карасі, і вишні, і черешні, і всякі напитки, і воли, і добрі коні, і добрі люди - усе є, усього багацько. А тих, мовляв, дівчат та молодиць!.. Одну списав покійничок Котляревський "Наталку Полтавку" та увесь світ звеселив..." - любовно описував  рідні пирятинські краї Євген Гребінка.
            Він мав слабкість до чорного: носив чорний одяг, пив чорну каву, курив чорні домініканські сигари, зрештою, і дівчину полюбив за чорні очі.
            Панночка з чудесними  чорними очима - то Марія, онука сусіда доброго приятеля Євгена Гребінки штабс-капітана у відставці Василя Ростенберга, власника маєтку в селі Рудка Лубенського повіту. Освідчившись і, отримавши згоду поет написав свої найвідоміші рядки:
Очи черные, очи страстные,
Очи жгучие и прекрасные!
Как люблю я вас!
                                                                   Как боюсь я вас!
Знать увидел вас
я в недобрый час.
            Вірш "Очи черные" був надрукований в "Літературній газеті" в січні 1843 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар