вівторок, 30 березня 2021 р.

Талант з Карпат ( до 140-річчя від дня народження Марійки Підгірянки)

 




            Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська народилась 29 березня 1881 року в мальовничому селі Білі Ослави, що на Гуцульщині. Малою дуже любила діда Миколу Волошина, священика, який мав велику бібліотеку, навчив онуку читати не тільки українською мовою, а й кількома іноземними.
            Наполеглива гуцулка самотужки здолала освітні шаблі..: 1896 року в Коломиї склала екстерном іспит за восьмикласну жіночу школу, а 1900 року у Львові, також ектерном,-  за жіночу вчительську семінарію, - здобувши омріяний фах.
            Віршувати почала ще в юності.  Спочатку писала  польською мовою. та читання Шевченкового "Кобзаря" привернуло Марійку до української мови.
            У 1903 році газета "Діло" надрукувала вірш "Ой не нам в кайданах ходити", підписаний "Марійка Підгірянка", - на знак любові до рідного прикарпатського краю. Хто тоді міг подумати, що впродовж десятків років це ім'я не сходитиме зі сторінок газет, журналів, антологій, читанок, букварів, календарів, які друкувалися у Львові, Коломиї, Харкові, Ужгороді, Чернівцях, Вінниці, Празі, Кракові, Варшаві, Відні, Софії у Канаді та США.
           Любить малеча твори Марійки Підгірянки.

Немає коментарів:

Дописати коментар